Asverstrooiing en Asbijzetten

Asverstrooiing en Asbijzetten op de Noordzee

Om de as van uw dierbare overledene aan de zee toe te vertrouwen bieden wij u 2 mogelijkheden:

Asverstrooiing

Dit betekent dat u de as direct uitstrooit over zee.

Asbijzetting

Dit betekent dat u de as in een zeeurn bijzet op de zeebodem door middel van een lang touw.
Zeeurnen zijn geheel biologisch afbreekbare urnen die in zeewater volledig oplossen.

Privacy

Wanneer u besloten heeft welke vorm van zeebegrafenis u wenst, kunt u bij ons een schip huren. In verband met uw privacy vaart ons schip exclusief voor uw gezelschap uit. Buiten uw gezelschap en de bemanning zijn er geen andere passagiers op het schip aanwezig.

Afscheid

Het schip vertrekt vanuit de 2e binnenhaven van Scheveningen met een nationaliteitsvlag naar keuze, halfhoog in de mast naar de Noordzee.  Gedurende deze vaart wordt u, op circa 1,5 zeemijl uit de haven, in de gelegenheid gesteld om in besloten (familie-) kring de as te verstrooien dan wel de as bij te zetten. Voor, tijdens of na deze zeebegrafenis kunt u op eigen wijze afscheid nemen, door bijvoorbeeld bloemen te strooien, muziek* ten gehore te brengen of een toespraak te houden. Na de zeebegrafenis vaart het schip een rondje om de plaats waar de as is verstrooid of bijgezet. Bij het verlaten van de plaats van de zeebegrafenis geeft de schipper 3 signalen op de scheepshoorn ten teken van afscheid. Daarna wordt de vlag weer in de top van de mast gehesen en vaart het schip terug naar de haven van Scheveningen.

Certificaat

In de haven teruggekomen, ontvangt u in ons paviljoen één certificaat (bij de prijs inbegrepen), waarop is aangegeven op welke datum, tijd en positie  Noorderbreedte en Oosterlengte ) de zeebegrafenis heeft plaatsgevonden. Extra certificaten zijn tegen vergoeding van € 10,- na te bestellen.

Heeft u speciale wensen met betrekking tot de zeebegrafenis of wilt u de as op een andere positie dan voor Scheveningen verstrooien of bijzetten dan kan dit in overleg met de rederij.

Tijdsduur

De tijdsduur van een zeebegrafenis is circa 1 uur.

Neemt u een CD mee of Usb-stick mee met muziek, dan kunt u in ons paviljoen een draagbare geluidinstallatie ophalen om de muziek aan boord af te spelen. Voor deze service berekenen wij geen extra kosten.